10 pozitivnih učinkov branja

2. april 2017

10 pozitivnih učinkov branja


1. Umska stimulacija

Študije so pokazale, da ohranjanje možganske aktivnosti, kar lahko dosežemo tudi z branjem, upočasnjuje ali pa celo prepreči nastanek alzheimerjeve bolezni in demence.

2. Zmanjšanje stresa

Med branjem dobre knjige, lahko pozabimo na težave, ki nas pestijo v vsakdanjem življenju. V knjigo se lahko tako poglobimo, da se zmanjša tudi stopnja stresa kateri smo drugače izpostavljeni.

3. Večja razgledanost

Med branjem izvemo mnogo informacij ter si tako krepimo našo razgledanost.

4. Bogatejši besedni zaklad

Z branjem si poleg razgledanosti bogatimo tudi naš besedni zaklad. Več kot preberemo, več novih besed se naučimo uporabljati.

5. Urjenje spomina

Med branjem knjig si moramo pogosto zapomniti več karakterjev, ki nastopajo v njih ter njihovih zgodb. Na ta način treniramo možgane, saj se z vsako novo informacijo, ki jo možgani spremenijo v spomin, tvorijo v možganih sinapse (živčne povezave), ki krepijo že obstoječe sinapse in pomagajo pri kratkoročnem spominu.

6. Analitično razmišljanje

Predvsem pri branju pustolovskih in detektivskih romanov pogosto že pred kocem knjige sodelujemo pri reševanju problemov in skrivnosti. Prebrane detajle kritično opredelimo in jih mnogokrat razrešimo še pred koncem knjige. Podobno lahko potem rešujemo določene probleme v vsakdanjem življenju.

7. Povečanje koncentracije

V današnjem času, ko nam internet ponuja milijon različnih informacij v vsakem trenutku, je naša pozornost vsak dan usmerjena na več različnih koncev. Med branjem knjige pa mora biti pozornost usmerjena samo v branje, saj drugače hitro ne sledite več zgodbi in sploh ne veste kaj ste prebrali. Po branju ste lahko bolje skoncentrirani tudi pri ostalih vsakodnevnih opravilih, tako da mogoče poskusite s 15-20 minutnim branjem preden greste v službo.

8. Izboljšanje pisnih veščin

Tako kot se nam pri branju krepi besedni zaklad, se izboljšajo tudi veščine pisanja. Med branjem se poleg novih besed naučimo tudi polnejšega tvorjenja in oblikovanja stavkov ter jasnejšega izražanja naših misli.

9. Sproščenost

Branje nas pomirja in v naše življenje vnaša sproščenost, predvsem če več beremo duhovno poglobljene knjige ali pa celo knjige za samopomoč.

10. Zabava zagotovljena

Knjige nam zagotavljajo neizmeren vir zabave in sicer lahko tudi zastonj. Poleg tega da knjige kupimo, si jih namreč lahko tudi sposodimo ali pa če kupimo rabljene, za te odštejemo precej manj denarja. Tako je lahko branje res poceni oblika razvedrila.


Knjige si lahko sposodite, jih zamenjate, podarite, kupite ali pa jih prodate tudi na www.buksel.net.

Branje je za možgane to, kar je telovadba za telo!

Arhiv objav

Komentiraj prispevek


Anketa

Kdaj oz. kje najraje berete knjige?
Oddaj glas Arhiv anket