Najstarejša knjiga na Buksel.net

7. april 2017

Najstarejša knjiga na Buksel.net

Na Buksel.net je trenutno naloženih kar 3071 knjig. Večino od teh lahko kupite, nekaj jih lahko dobite brezplačno, določene pa si lahko sposodite ali pa jih zamenjate za katero od vaših knjig.

Najstarejša knjiga na Buksel.net pa je bila izdana leta 1834! Do 200-letnice ji tako manjka le še 17 let. To je druga izdaja prve kuharske knjige v slovenskem jeziku, Kuharske bukve, ki jo je leta 1977, v obdobju razsvetljenstva, iz nemščine prevedel in priredil ter poleg zapisal izviren predgovor Valentin Vodnik. Napisana je v takratni pisavi, bohoričici. Knjiga je zaradi svoje starosti in redkosti res pravi zaklad.

Vodnik pa je v svojem predgovoru poudaril pomen slovenskega jezika v splošni uporabi in tudi nagovoril slovenske gospodinje in kuharice naj mu pomagajo s svojimi predlogi in popravki, če je kje kaj narobe napisal v slovenščini. Del Vodnikovega predgovora iz knjige si lahko preberete spodaj:

»Ne le samo navada, ampak tudi spodobnost je, da ženske kuhajo. Žene so skrbnejše za snalažljivost, iz njihovih čednih rok je vse prijetnejše, one se znajo urejnejše obračati, imajo bolj ojster pokus, bistrejši poduh za razločiti, kaj je boljše, kaj zdravejše. Moškim naj ostane učena zdravilska kuhinja v apotekah. Kuharji so preveč brihtni hotili biti, ženske premijstriti. Ali kaj je iz tega ostalo? Oni su znajdli umna mešanja, ali nevarna za zdravlje; pred zavitimi inu komaj zastopljivimi besedami vpetljali(so) eno silno čredo nezdravih jedil; s ptujimi imeni (so) kuhinjski jezik Nemcem inu Slovencem zmešali tako daleč, da nam dandanašnji skoro inu ni mogoče vnanje kuharske bukve zastopiti ... Torej sam si prizadel začetek ene kranjske kuhinje v roke dati mojim rojakinjam. One imajo čast, da so narejavke zdravih, dobro dišečih inu snažnih jedi; tedaj ih nagovorim: storite tudi ve čast vaši kuhinji, da boste v lastnem slovenskem jeziki zastopile, govorile inu othranile. Ako nisam morebiti vse prav po krajnskem zadel, boste ve popravile inu za en drugi prihodnikrat povedale, kaj imam prenerediti, kadar se budo te bukve drugič natiskavale. Slednja umetnost ima svoje lastne besede; tudi ve imate svojo vižo kuhinjske stvar prav imenovati, tedaj bodete narbolj znale mojemu slabemu pričetku popolnost naložiti. Čemu besede krasti? Ali ni slovenski jezik zadosti premnožen.«

Pobrskajte po seznamu knjig in mogoče najdete še kakšno zanimivo, morda tudi zelo staro knjigo, ki ste si jo vedno želeli imeti v svoji zbirki.

Obilo užitkov pri branju in tudi pri kuhanju!

Arhiv objav

Komentiraj prispevek


Anketa

Kdaj oz. kje najraje berete knjige?
Oddaj glas Arhiv anket