Ali ste vedeli? Nekaj neverjetnih zanimivosti o knjigah!

24. maj 2017

Ali ste vedeli? Nekaj neverjetnih zanimivosti o knjigah!

Veliko nas je, ki radi beremo, se pogovarjamo o prebranih knjigah, o njih razmišljamo in iščemo vedno nove bralne izzive. O marsikateri knjigi vemo zelo veliko, spodaj pa vam predstavljamo še nekaj splošnih a zelo zanimivih dejstev o knjigah, ki jih morda še ne poznate.

1. Obstaja več kot 134 milijonov knjig!

Glede na Google je bilo do leta 2010 izdanih 129.864.880 knjig. Torej skoraj 130 milijonov. Po preračunih glede na števila novih ISBN kod in na podlagi povprečnega števila izdanih knjig na leto v posamezni državi, pa je najnovejša ocena, da naj bi bilo do leta 2016 izdanih okrog 134 milijonov knjig. Med toliko knjigami pa se gotovo najde za vsakogar nekaj zanimivega, kajne?

2. Kako dolg je najdaljši roman?
Guinessova knjiga rekordov pravi, da je najdaljši roman oziroma romanski cikel Iskanje izgubljenega časa, pisatelja Marcela Prousta. Cikel vsebuje sedem romanov, ki na 3.031 straneh skupaj združujejo 1.267.069 besed. To pa res ni knjiga, ki bi jo prebrali mimogrede. Ste se je že lotili?

3. Knjiga prodana za 30.802.500 ameriških dolarjev!

Leta 1994 je Bill Gates na dražbi kupil knjigo »Codex Leicester« za 30,8 milijonov dolarjev, tako da je ta postala najdražja knjiga na svetu. Gre za eno izmed najbolj znanih knjig Leonarda da Vincija, v kateri so zbrani njegovi znanstveni spisi in odkritja.
Po ceni pa ji sledi izjemno redka knjiga psalmov Bay Psalm Book iz leta 1640. V newyorški dražbeni hiši Sotheby's so jo prodali za 10,4 milijona evrov. To je hkrati tudi prva knjiga, ki je bila natisnjena na današnjem območju ZDA.

4. Prva knjiga napisana na pisalni stroj?
Se še spomnite tipkanja na pisalni stroj in kako je ko narediš napako ravno na koncu natipkane strani? Si predstavljate kako je izgledalo tipkanje cele knjige? Leta 1876 je bil napisan prvi roman na pisalni stroj in sicer Prigode Toma Sawyerja ameriškega pisatelja Marka Twaina.

5. Najmanjša in največja knjiga na svetu.
Najmanjša knjiga na svetu naj bi bila Stari kralj Cole (Old King Cole), ki jo hranijo v nacionalni knjižnici v Walesu. Stranici platnic merita komaj en milimeter, strani pa je mogoče obračati zgolj s šivanko.
Največja knjiga na svetu, To je Mohamed, pa meri kar pet krat osem metrov in tehta 1.500 kilogramov ter vsebuje 429 strani. Knjigo je izdala dubajska družba Mshahed International Group in se z njo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov.

6. Najbolj brane knjige vseh časov.

Poleg Biblije, Korana in Misli Maa Cetunga se med najbolj brane knjige uvrščajo Don Kihot iz Manče španskega avtorja Miguela de Cervantesa, Povesti o dveh mestih Charlesa Dickensa, Gospodar prstanov ter Hobit angleškega pisatelja J. R. R. Tolkiena ter Harry Potter angleške pisateljice J. K. Rowling.

Vseh zgoraj omenjenih knjig trenutno sicer ni mogoče najti na Bukslu (predvsem »Codex Leicester« bi bil kar precejšnje presenečenje), najdete pa lahko mnogo drugih, prav tako zanimivih bralnih izzivov. Pobrskajte na www.buksel.net in morda najdete knjigo, ki bo vam pomenila še veliko več, kot najdražja knjiga na svetu!

Lep bralni pozdrav!
Arhiv objav

Komentiraj prispevek


Anketa

Kdaj oz. kje najraje berete knjige?
Oddaj glas Arhiv anket