Kam pelje človeška brezbrižnost?

16. april 2018

Kam pelje človeška  brezbrižnost?

Ali ste vedeli, da vsako leto v naših oceanih konča okoli 8 milijonov top plastike za enkratno uporabo. A ni to noro? Kaj delamo sami sebi in živalim, okolju okrog sebe, ker smo leni in smo se navadili na lagodno življenje. Sej vbistvu,  a to sploh je lagodno življenje. Mislim, da ne.

Vsaka stvar, ki jo danes kupiš je ravno da ne 10 krat zapakirana v plastično embalažo. Kje so časi naših babic, ko smo šli v trgovino z vrečko iz tekstila in smo kupili za 10 din kvasa al pa pol kile hlebca kruha, ki je bil zavit v papir. Sej vem, rekli boste, da sem starokopitna. Pa ja, nič hudega dokler me bo skrbelo, kakšno popotnico dajemo našim otrokom.

V glavnem, letno proizvedemo več kot 300 milijonov ton plastike. To pa je številka ob kateri bi se lahko zamislili in številka se bo še povečevala, če ne bomo kaj naredili na tem.

Ali ste vedeli, da je več kot 50 odstotkov plastike uporabimo le enkrat,  nato jo pa vržemo stran. Plastenka iz katere popijete vodo v nekaj minutah potrebuje približno  500 let, da se razgradi na mikrodelce. A ne bi bilo bolje uporabiti to plastenko večkrat, če jo že uporabimo ali pa enostavno imamo steklenico, ki jo lahko uporabljamo lahko leta in leta.

Je pa še ena stvar mimo katere ne morem. Plastični delci vdirajo v naša in živalska telesa. Številne živali v naravi zamenjajo kose plastike za hrano, zaradi katerega potem umrejo. Zaradi plastičnega onesnaževanja letno umre na tisoče morskih živali in več kot milijon ptic. Saj niste pozabili, a ne, da letno konča v naših oceanih več kot 8 milijonov ton plastike. Mogoče vas tale ponazoritev prepriča. To je enako en smetarski kamion poln plastike vsako minuto vsak dan skozi celo leto streseno v ocean. Pa zdaj, kako se vam zdi?

Kakorkoli, vsi imamo radi vodo, potrebujemo jo, naše telo je 70 odstotkov sestavljeno iz vode, zato je čas, da se nekaj naredi na tem. Ko nakupujete, vzemi že uporabljeno vrečko s sabo ali uporabljajte reciklirane vrečke. Ko kupujete zelenjavo in sadje, zakaj ne bi uporabili tekstilnih oziroma recikliranih vrečk, kot so te  http://smetumet.com/izdelek-kategorija/zavestna/. Počasi bo potrebno začeti uporabljati trgovine brez embalaže, kamor si boš sam prinesel svojo embalazo, jo stehtal, si naložil želene stvari, plačal in zadeva opravljena. Tako bomo lahko počasi začeli pomagati naravi.

So pa tukaj še vodni športi, ki so prav gotovo tudi eni izmed slabih vplivov, vendar ravno z njimi lahko prikažemo, kako edinstvena in krasna je  narava na in pod vodo in kako pomembno je, da jo varujemo.

Vabljeni na filmski večer, ki bo v Kino Komuna privabil navdušence nad vodo in čistimi oceani. Filmski vecer Touch of water je dogodek in druženje z zavestjo, da so vodni viri omejeni in ranljivi. Vabljeni v kino, pod gladino in valove 10.maja ob 20h v Kino Komuna.

Ogledali si bomo 105 minut akcije na vodi (10 filmov), med katerim bo poleg športnih filmov prikazan tudi naravovarstveni film Plastic ocean, ki predstavlja problematiko onesnaževanja oceana s plastiko.

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6zrn4-FfbXw

Več na Facebook strani Touch of water.

Arhiv objav

Komentiraj prispevek


Anketa

Kdaj oz. kje najraje berete knjige?
Oddaj glas Arhiv anket