Kdo pa poganja tvoj svet?

14. maj 2018

Kdo pa poganja tvoj svet?

Se vprašaš kdaj, kaj je tisto, kar ti da krila, kaj  v bistvu poganja tvoj svet. Kako je v bistvu fajn, da imamo vsak svoj moto, cilj, tisto nekaj, kar nas dela različne, drugačne, edinstvene.

Knjiga, ki jo hočem danes deliti z vami, je še ena izmed knjig, ki ravno to potrjuje. Kako smo si različni in kako najdemo vsak svoj smisel na svoj način. In tako je tudi prav.

Knjiga Tek poganja svet: moje 3500 milj dolgo potovanje skozi tekaške kulture sveta je zgodba tekačice Becky Wade, ki je pretekla 5600 kilometrov, 9 držav, zamenjala 72 postelj in 11 parov tekaških superg v 365 dneh.

Nekaj o avtorici:
BECKY WADE je poklicna tekačica na dolge proge, ki tekmuje za Asics. Diplomantka Univerze Rice je ameriška mladinska prvakinja, štirikratna zmagovalka maratona All-American, ki je zmagala na svojem prvem maratonskem tekmovanju – Kalifornijskem mednarodnem maratonu. Trenutno trenira v teksaškem Houstonu pod vodstvom trenerja Jima Bevana in mentorja dr. Joeja Vigila. Po koncu uspešne kariere v študentski atletiki z zmago na študentskem državnem prvenstvu in nastopom na kvalifikacijah za olimpijske igre se je Becky Wade želela povezati s sotekači po svetu in razširiti obzorja o teku: najstarejšem, najbolj prvinskem in najbolj razširjenem med vsemi športi. S pomočjo štipendijskega sklada Thomasa J. Watsona je Wadova spakirala za leto dni oblek in tekaških copatov, se poslovila od družine in prijateljev in se odpravila na samostojno raziskovanje svetovnih tekaških kultur.

Wadovo je pot peljala v Veliko Britanijo, na Irsko, v Švico, Etiopijo, Avstralijo, na Novo Zelandijo, Japonsko, Švedsko in Finsko. V vsaki državi se je srečala z edinstveno tekaško zgodovino in skupnostjo lokalnih športnikov ter trenerjev, ki so jo sprejeli v svoje domove in ekipe. V enem letu je pretekla več kot 3500 milj, raziskovala različne pristope k treningu in odkrila nove načine regeneracije. Naj bo med vožnjo po londonskih ulicah z olimpijskim prvakom Usainom Boltom, uro dolgim vzponom pred začetkom teka na etiopski gori Entoto ali izgubljanjem v gneči tokijskih ulic, nepričakovane pustolovščine gospodične Wade ujamejo srčni utrip dolgoprogašev po vsem svetu. To je zgodba o čudovitem potovanju enega športnika, Run the World, je tudi poziv za spremembo načina pristopa k najbolj naravnemu športu na svetu.

Odlomek iz knjige:
“Odkar je v moje življenje prišel tek, me je zanimala tudi Vzhodna Afrika. Suhljatih temnopoltih tekačev na čelu vseh večjih maratonov nisem mogla spregledati in se ne spraševati, od kod prihajajo in kako trenirajo. Kenijci so mi v Londonu s svojim polžjim ogrevanjem, skupnimi obedi in sproščeno tekaško filozofijo ponudili nekaj namigov. A šele med bivanjem v Vzhodni Afriki sem začenjala spoznavati moči, ki delujejo v ozadju nepremagljive dolgoprogaške kulture tega koščka sveta. V zadnjih dveh mesecih sem spoznala, da je Etiopija mnogo več kot tovarna tekačev, ki vse od olimpijske zmage Abebeja Bikile po izdelanem sistemu proizvaja rekorderje in maratonske prvake. Kar to državo (in njeno sosedo Kenijo) ločuje od preostalega sveta, je kultura, ki ceni mnoge izmed vrednot, ki so bistvene tudi za vzgojo dobrih tekačev na dolge proge: disciplino, odpornost, samozavedanje in še posebej obupno željo po uspehu. Seveda ne smemo pozabiti na vlogo revščine, saj je tek za mnoge edini način, kako se rešiti iz nje. Ultrauspešni tekači, kot sta Haile Gebrselassie in Kenenisa Bekele (ki je ravno gradil svoj hotel in tekaško stezo zraven vasi Yaya), vzbujajo tako navdih kot lažno upanje. Na vsako osebo, ki ji uspe v športu, je tisoč drugih, ki ostanejo v brezimnosti etiopskih gozdov. A dejstvo, da sta tekaška zvezdnika skupaj z desetinami drugih ponos vsakega gospodinjstva, kaže na pomembnost teka v etiopski kulturi.«

Arhiv objav

Komentiraj prispevek


Anketa

Kdaj oz. kje najraje berete knjige?
Oddaj glas Arhiv anket